W jednej salaterce są chrupiące grzanki, miękka mozarella, świeże warzywa i sos z zakrętasem, który wszystko łączy.
Składniki
pół główki sałaty( może być mieszanka)
garść czarnych oliwek
1 średni ogórek wężowy lub kilka ogrodowych
pęczek rzodkiewek
pęczek cienkiego szczypiorku
opakowanie małych kulek mozzarelli
2 kromki chleba lub tostów pełnoziarnistych
oliwa do smażenia grzanek
oregano
na sos
6 łyżek oliwy
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie
Robię grzanki. Pieczywo kroję w drobną kostkę. Na patelnię średniej wielkości wlewam oliwę, dno musi być przykryte. Podgrzewam chwilę na średnim ogniu i wrzucam chleb. Lekko solę, wsypuję szczyptą oregano. Potrząsam patelnią i smażę grzanki aż do momentu gdy się ładnie zarumienią z dwóch stron i nabiorą złocistej barwy ( ok 10 minut). Gotowe grzanki osączam na ręczniku papierowym, zostawiam tak do ostygnięcia. Te chrupiące maleństwa bardzo dużo wnoszą do sałatki, więc nie rezygnujcie z nich, choć są tłuściutkie. Przypada ich niewiele na osobę.
Robię sos. Ucieram w kubeczku musztardę z sokiem cytrynowym i stopniowo dodaję oliwę. Doprawiam solą i pieprzem. Sos musi mieć wyrazisty smak.
Teraz do dużej salaterki wkładam sałatę. Duże liście rwę na małe kawałeczki. Ogórka i rzodkiewki cieniutko kroję na plasterki ( tarka bardzo ułatwia sprawę). Dorzucam pozostałe warzywa i mozarellę. Mieszam. Skrapiam sałatę kilkoma kropkami sosu, resztę wlewam do miseczki, grzanki też podaję oddzielnie. Dopiero na talerzu każdy sobie miesza sałatkę z sosem i posypuje po wierzchu grzankami.
O rety.... jakie pyszności....!!!!! Na pewno zrobię....Cieplutkie pozdrowienia....Pa...
OdpowiedzUsuńUWAGA, umiem to przyrządzić!!!
OdpowiedzUsuń