5 czerwca 2014

Świderki z sosem paprykowym

Składniki
dla 4 osób

40 dag pełnoziarnistych świderków
3 dorodne czerwone papryki
250 gr ricotty
1 ząbek czosnku
posiekana garść bazylii
parmezan do posypania
sól, pieprz

Przygotowanie

Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładam papryki ułożone na blasze i skropione oliwą. Piekę je 50 minut, aż skórka zacznie czernieć. Wyjmuję je i natychmiast wkładam do miski i szczelnie okrywam folią spożywczą. Zostawiam je tak do ostygnięcia. Dzięki tej metodzie będzie łatwo zdjąć z papryk skórkę, oczywiście czekam aż ostygną. Następnie zdejmuję skórkę, wyciągam pestki zachowując aromatyczny sos jaki wypływa ze środka. 
Teraz miksuję papryki z ricottą i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Próbuję i doprawiam do smaku. Jeśli lubicie ostre dania dodajcie szczyptę ostrej papryki. Tak przygotowany sos może czekać w lodówce kilka godzin.
Gotuję makaron al dente i natychmiast po odcedzeniu łączę z sosem. Posypuję bazylią, wkładam do dużej miski, posypuję parmezanem i podaję.




2 komentarze:

  1. Ale super pomysl na obiadek:) Dziekuje za inspiracje, przyda sie bo czasem kompletnie nie mam pomyslu na to co ugotowac;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super - zamierzam wyprobowac w najblizszym czasie ! :)

    OdpowiedzUsuń